GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEĞİ VE DIŞ TİCARET KARİYER SÖYLEŞİSİ

GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEĞİ VE DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ

Yenice Meslek Yüksekokulu Dış Ticareti Bölümü tarafından 02.04.2021 tarihinde, “Gümrük Müşavirliği Mesleği ve Dış Ticaret İşlemleri” konulu seminer düzenlenmiştir. Pandemi sürecinde, Üniversitemizde eğitim-öğretim faaliyetlerinin sürdürülmesinde kullanılan Microsoft Teams platformu üzerinden gerçekleştirilen seminere, Merkezi İstanbul'da bulunan Dörtel Gümrük Müşavirliği şirketinden, Gümrük Müşaviri Kubilay Çetin, Müşteri İlişkileri Müdürü Mahir Erdoğan ile Bölümümüzden 2016 yılında mezun olan ve aynı firmada İthalat Uzmanı olarak görev yapan Süleyman Sabancı konuşmacı olarak katılmışlardır. Bir buçuk saate yakın süren seminerde, bölüm 1. ve 2. Sınıf öğrencileri ile bölüm öğretim görevlileri; Öğr. Gör. Nihal Çelik, Öğr. Gör. Murat İldirir; bölüm danışman hocaları Öğr. Gör. Emel Çelik ve Öğr. Gör. Ferhat Aktaş katılmışlardır.

Seminerde, Dış ticaret işlemlerinin piyasadaki uygulamaları, bu uygulamalar esnasında karşılaşılan zorluklar ve çözüm yöntemleri, dış ticaret mevzuatı önemi ve kullanımında dikkat edilmesi gerekenler, dış ticaret işlemleri gerçekleştirilirken zaman yönetiminin önemi ve dış ticaret işlemlerinin doğru ve hızlı bir şekilde yapılmasının, uluslar arası piyasalarda şirket ve hatta ülke performansına etkileri konularında bilgiler verilmiştir. Bununla birlikte, gümrük müşavirliği yardımcılığı ve gümrük müşaviri olabilme yolunda, mezuniyet sonrası eğitim, staj ve sınavlara yönelik ayrıntılı açıklamalar yapılırken, okulda alınan eğitimin, edinilen bilgilerin bu konuda son derece önemli bir temel oluşturduğu konuşmacılar tarafından özellikle vurgulanmıştır. Katılımcılar tarafından, öğrencilerin kariyer planlamalarına yönelik tavsiyeler ve ip uçlarının verildiği seminer, öğrencilerin soruları ve seminere yönelik düşüncelerini paylaşmaları ile sonlandırılmıştır.

Bu seminerin, uzaktan eğitim amaçlı kullanılan Microsoft Teams platformunda yapılmış olması, bölüm öğrencileri ve öğretim elemanları açısından da önemli bir deneyim olmuştur.