Sosyal ve Kültürel Yapı
İlçe merkezi ve köylerde yaşayanların büyük çoğunluğu genellikle Yörük olarak tabir edilir. Bazı kesimlerde 93 Harbi olarak bilinen Osmanlı – Rus Savaşı ve balkan Savaşı sonrasında özellikle Bulgaristan Yunanistan ve diğer Yörelerden göçen nüfus da bulunmaktadır. Bu nedenle birkaç köyümüz, Pomak, Muhacir ve Çerkez'dir. İlçemizde aşiret, şeyhlik, ağalık düzeni yoktur.
Yenice halkı, kültürüyle, hoşgörüsüyle, öğrencilerimize hemen her konuda yardımcı olup; karşılıklı etkileşim anlamında çok iyi ilişkiler kurulmaktadır. İlçemizde sosyal yaşantı sade ama renklidir. Baharın gelişiyle birlikte hemen her mahallede, her köyde yapılan yöresel yemek keşkeğin sofraları süslediği hayırlar, her yıl düzenlenen Kazdağlarına geleneksel doğa yürüyüşü, bisiklet yarışı, off-road motosiklet yarışları, geleneksel panayır ve okulların sosyal faaliyetleri sayılabilecek belli başlı sosyal faaliyetlerdendir.
İlçe merkezinde bulunan 60 yatak kapasiteli Öğretmen Evi öğretmenlerin ve diğer kamu görevlilerinin önemli bir ihtiyacını karşılamakta olup, hafta içi devamlı olarak öğle yemeği çıkmaktadır. Ayrıca İlçe merkezinde 1 adet sinema salonu ve 1 adet açık yüzme havuzu bulunmaktadır.
İlçe merkezinde 1 adet toprak futbol sahası ve 2 adet halı saha bulunmaktadır. Ayrıca Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından 18 dönümlük bir alanda suni çim futbol sahasının ihalesi yapılmış olup, inşaatı devam etmektedir. Gençlik ve Spor Müdürlüğünün 1 Adet 500 kişilik kapalı spor salonu mevcut olup, öğrenciler yararlanmaktadır. İlçemizde 2 spor kulübü bulunmakta ve amatör kümelerde mücadele etmektedirler.
İlçemizde yoğun olarak turizm hareketi yaşanmamakla birlikte, kısmen doğa ve av turizmi mevcuttur. İlçe Merkezinde 3 yıldızlı 2 adet otel bulunmaktadır.
İlçemizin Kaz dağları eteklerinde yer alması, tarihi İliada Destanı'nın yörede geçmesi, mesire yerleri ve piknik alanlarının bol olması nedeniyle konaklama dışında yöreye gelen insanların günübirlik ziyaretleri de yoğun olarak yaşanmaktadır. Ancak turizmin halkın geçim kaynağına katkısı arzu edilen düzeyde olmayıp, ekonomik sektör olarak son sıralarda yer almaktadır.
İlçemizde bir Kütüphane ve Yenice Belediyesi tarafından açılan bir Etnografya müzesi hizmet vermektedir. Kültür, Sanat ve Aktivite Merkezide burada yer almaktadır.
Yenice Meslek Yükseokulumuzun katkılarıyla İlçemizde folklor ekibi, müzik ve şiir etkinlikleri ile tiyatro topluluğu kendi bünyesinde faaliyet göstermektedir. Ayrıca İlköğretim ve ortaöğretim okullarımızın da bazılarında folklor ekibi ve değişik kültürel çalışmalar yürütülmektedir.
İlçemizde folklor konularında araştırmalar yapılmaya başlamıştır. Yöreye has folklor kıyafetleri ile ilgili bir albüm hazırlamıştır. Yörede dövülmüş buğday ve etten oluşan ''Keşkek'' yemeği ile hamurla yapılan "Gödek" meşhurdur.